Problemen met assertiviteit

Problemen met assertiviteit: wat is dit en hoe kun je je vaardigheden verbeteren?

problemen met assertiviteit

problemen met assertiviteit

Tegenwoordig is het belang van assertief zijn zeer groot. Het onderwijs is meer en meer gericht op het werken in projectgroepen, het verzorgen van presentaties en de focus op samenwerken. Hoe kun je effectief voor elkaar krijgen dat je genoeg in beeld bent, zonder jezelf terug te trekken of juist te agressief te zijn. Mensen die goed kunnen samenwerken en hierbij goed voor zichzelf en een ander kunnen opkomen, hebben een stapje voor op anderen. In veel werkterreinen wordt van mensen verwacht dat ze assertief genoeg zijn om zowel voor het belang van de organisatie als voor jezelf op te komen. Problemen met assertiviteit, kunnen leiden tot mindere functioneringsgesprekken, relatieproblemen, etc.

Bij assertiviteit is het van belang om inzicht hebben in wat de ander bezighoudt en wat jij belangrijk vindt in het contact. Door inzicht te hebben in de ander lukt het je om soepeler met je medemensen om te gaan. Je kunt conflicten voorkomen of gemakkelijker oplossen wanneer je weet hoe de ander denkt en voelt. Uiteraard is het ook van belang hoe je zelf denkt en weet wat belangrijk is voor jou. Je kunnen inleven in anderen, empathie, en ook kunnen verwoorden hoe de ander zich voelt, helpt om het contact goed te houden en te verbeteren. Als je problemen met assertiviteit hebt, weten mensen vaak niet goed wat je bedoelt of ben je zo duidelijk dat mensen ervan schrikken.

Veel problemen met assertiviteit ontstaan uit het niet kunnen uiten van emoties. Veel mensen met psychische problemen lopen vast omdat zij hun gevoelens opkroppen en zich niet kunnen/willen uiten. Dit kun je een behoorlijke tijd volhouden, maar vaak struikel je ergens en merk je hoeveel problemen met assertiviteit je eigenlijk hebt. Je uit je gevoelens op een manier die veel andere problemen met zich mee brengt. Er komt dan vaak een moment waarop de spanning te groot wordt en je vast loopt.

Als het je veel moeite kost om je in te leven in anderen, kunnen er ook problemen ontstaan. De omgang met medemensen verloopt dan erg stroef. Iemand met een gebrek aan empathie weet nauwelijks wat zijn gedrag bij anderen teweeg brengt; je loopt telkens tegen onbegrip aan. Je begrijpt niet waarom mensen zo geirriteerd reageren op je gedrag. Vaak ontstaat er een negatieve wisselwerking, waarbij je zelf weer nors gaat reageren, omdat anderen dit ook bij jou doen. Dit roept natuurlijk nog meer negatieve reacties op en de cirkel is rond.

Mensen kunnen problemen met assertiviteit hebben in verschillende situaties en kunnen leren hier op een andere manier mee om te gaan. Denk hierbij aan:

  • drankjes weigeren: hoe kun je leren nee zeggen op momenten dat je iets liever niet wilt
  • gevoelens uiten: wat is de beste manier om tegen een ander te zeggen hoe je je voelt
  • kritiek: hoe ga je om met negatieve feedback en hoe kun je dit zelf tegen een ander zeggen
  • luisteren: wat doe je als je moeite hebt om naar anderen te luisteren en je vaker te horen krijgt dat je steeds aan het woord bent
  • om hulp vragen: hoe kun je een ander betrekken bij je probleem en ervoor zorgen dat je er niet alleen voor staat
  • omgaan met mensen die over je grenzen gaan: hoe kun je jezelf beschermen tegen mensen die te ver gaan
  • onderhandelen: wat kun je doen om op een positieve manier je zin te krijgen en een ander ook wat te gunnen

 

Heb je zelf problemen met assertiviteit, neem contact met ons op of meld je aan.

Het vergroten van assertiviteit bij Aeffectivity is veelal een onderdeel van de behandeling van andere klachten. Als je wilt dat de behandeling alleen is gericht op assertiviteit, dan is dit ook een mogelijkheid.

 

Aeffectivity home

Laat een bericht achter