Postnatale depressie

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Postnatale depressie: wat is dit en wat kun je er tegen doen?

Behandeling van postnatale depressie door Aeffectivity

Niemand kijkt er van op als vrouwen na de bevalling het een paar weken niet makkelijk hebben; de zogenaamde kraamtranen of ‘baby-blues’ komen veel voor. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis die gepaard gaat met heftige emoties van vreugde, angst, opwinding en onrust. Meestal duurt dit enkele dagen tot zo’n twee weken. Bij sommige vrouwen blijft deze sombere stemming echter langer aanhouden en dat kan invloed hebben op de zorg voor je baby en andere dagelijkse zaken. Ook kunnen er negatieve gedachten ontstaan over je kind of heb je zelfs het idee jezelf of je kindje iets aan te doen. Er is dan sprake van een postnatale depressie of post-partum depressie. Een aantal klachten die hierbij kunnen voorkomen zijn:

 • Somberheid
 • Lusteloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid
 • Geen energie en geen interesse of plezier ervaren
 • Moeite om je aan je baby te hechten
 • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid
 • Schuldgevoelens en het gevoel niets waard te zijn
 • Gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst
 • Sterke neiging tot piekeren, met name over de toekomst met je kind
 • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies
 • Of juist extra eten en daardoor gewichtstoename
 • Moeite met inslapen of doorslapen of teveel slapen
 • Weinig of geen zin in vrijen
 • Gedachten aan de dood en/of zelfdoding of de dood van je kindje
 • Lichamelijke klachten

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van een postnatale depressie:

Hormonale oorzaken: tijdens de zwangerschap en na de bevalling is er sprake van forse hormoonwisselingen. Er is een sterke daling van hormonen (oestrogeen en progesteron), maar ook vaak van de schildklierhormonen. Deze veranderingen kunnen bijdragen tot stemmingswisselingen en vermoeidheid.

Emotionele oorzaken: je kunt je zorgen maken of je wel goed in staat bent tot het moederschap, gebroken nachten kun je prikkelbaar en uitgeput maken, je leven zal niet meer hetzelfde zijn met een kind, je kunt ontevreden zijn met je uiterlijk en veranderingen aan je lichaam door de zwangerschap, etc

Gezins- en familie oorzaken: je kunt naar je idee te weinig steun krijgen van je partner of familie, een huilbaby of andere problemen rondom je kindje, familieleden/vrienden die denken dat ze het beter weten, financiële zorgen, etc

Wat kun je tegen een postnatale depressie doen?

Als je symptomen van een postnatale depressie ervaart is het is zeer belangrijk om dit te bespreken met je huisarts, mensen in je directe omgeving en bij het consultatiebureau. Nadat de diagnose postnatale depressie is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. Een niet-behandelde postnatale depressie heeft invloed op de binding tussen jou en je kind en kan leiden tot ernstige gezinsproblemen. Ook kan het effect hebben op het gedrag en de ontwikkeling van het kind.

Herken je je in de klachten van een postnatale depressie, neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan voor behandeling. Lees hier verder over wat Aeffectivity doet bij de behandeling van deze problematiek. Als je meer wilt weten wat je zelf kunt doen tegen een postnatale depressie, lees dan hier verder.

Lees verder op thuisarts.nl over postnatale depressie.

Wil je meer informatie hebben over postnatale depressie?