Paniekaanvallen

Paniekaanvallen: wat is een paniekstoornis en wat kun je er tegen doen?

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen

Mensen met paniekklachten hebben last van regelmatig terugkerende paniekaanvallen. Je hebt onverwacht last van een grote angst, zonder dat daar een directe aanleiding voor is. Het gebeurt gewoon. Tegelijkertijd heb je vaak last van lichamelijke klachten voorafgaand en tijdens paniekaanvallen. Vaak hebben mensen dan last van een paniekstoornis. Een aantal klachten die hierbij kunnen voorkomen zijn:

 • onverwachte paniekaanvallen
 • hartkloppingen of pijn op de borst
 • zweten, opvliegers of koude rillingen
 • trillen
 • duizeligheid
 • ademnood of kortademigheid
 • gevoel van onwerkelijkheid of los van jezelf te staan
 • angst om gek te worden of je zelfbeheersing te verliezen
 • angst om dood te gaan of flauw te vallen

 

De helft van de mensen met paniekgevoelens heeft ook last van agorafobie. In dat geval ga je bepaalde situaties of plaatsen uit de weg, omdat je bang bent voor een nieuwe aanval. Of je gaat niet naar plaatsen waar je niet snel weg kan komen: in de trein, de bus of het vliegtuig. Ook bruggen, tunnels of plaatsen ver van huis kun je dan gaan vermijden. Agorafobie werd vroeger ook wel pleinvrees, straatvrees, ruimtevrees of engtevrees genoemd.

Mensen met paniekklachten hebben minstens een maand na hun eerste paniekaanval last van:

 • ongerustheid voor het krijgen van een volgende aanval
 • bezorgdheid over de gevolgen van hun paniekklachten
 • vermijdingsgedrag

 

Mensen met een paniekstoornis hebben naast hun paniekaanvallen veel meer kans op ook nog een depressie, verslavingsproblemen of een andere angststoornis (vooral de obsessief-compulsieve- of dwangstoornis). Van alle Nederlanders tot 65 jaar heeft 3,8% ooit in hun leven last van een paniekstoornis gehad. Het aantal nieuwe gevallen per jaar is 0,8%. Vrouwen hebben 1,5 tot 3 maal zo vaak last van paniekaanvallen en hebben ook vaker last van agorafobie.

Wat kun je tegen paniekaanvallen doen?

Nadat de diagnose paniekstoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. Bij paniekklachten is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat de eerste paniekgevoelens terugkerend hebben plaatsgevonden. Als je langer wacht kan de vermijding al wat hardnekkiger zijn en duurt de behandeling over het algemeen langer. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je paniekaanvallen af te komen.

Herken je je in de beschrijving van paniekklachten, neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan voor behandeling. Lees hier verder wat Aeffectivity doet bij de behandeling van een paniekstoornis. Als je meer wilt weten wat je zelf kunt doen tegen paniekaanvallen, lees dan hier verder.

Wil je meer informatie hebben over angst- en paniekaanvallen, lees dan verder op:

De Angst, Dwang en Fobiestichting

Mensen uit je omgeving kunnen informatie krijgen op:

Labyrint In Perspectief

 

Aeffectivity home

Laat een bericht achter