Nieuws

Nederlands bijhouden

By: | Tags: , , , , , , | Comments: 0 | juli 7th, 2015

Wel of niet Nederlands bijhouden

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoor ons is het geen vraag of wij willen dat onze kinderen hun Nederlands bijhouden of niet. Je weet nooit wat het leven in petto heeft, maar vooralsnog is het plan ooit weer terug te gaan. Het is meer de vraag HOE we hun Nederlands op peil houden.

Engels sluipt erin

Er wordt in ons huis Nederlands gesproken, (voor)gelezen, “ge-Ipad” en film gekeken. Ondanks dat horen we na één jaar USA steeds vaker Engelse woorden in het Nederlands. Zo is het niet ” dat is zo”, maar “dat is so”. Mijn zoon vertelt: “ik heb de snack niet kunnen opeten omdat de reces maar heel kort was”. Mijn dochter vraagt om een “playdate” of vraagt waar haar “backpack” ligt. Het sluipt erin. Ik probeer ze te corrigeren, maar het wordt met de dag erger. Als je het Nederlands op peil wilt houden is het leren van en het blijven praten van Nederlands erg belangrijk.

Zondagsschool

We begonnen op de Eerste Nederlandstalige School in Boston (ENSIB) in september, op de woensdagmiddag van vier tot zes. Dat beviel slecht. Logistiek een ramp en daardoor de hele middag en deel van de avond zoet. Laat eten, laat naar bed. Rampscenario. Bovendien had het proces van emigreren toen al zoveel impact op ons dagelijk leven dat alle energie opging aan het verwerken daarvan. De kinderen begonnen symptomen van overbelasting te vertonen en daarom zijn we een paar maanden helemaal gestopt. Vanaf februari hebben we de zondagmiddag geprobeerd. Ook dat kost erg veel tijd en bepaalt ons weekend. De kinderen vinden het niet erg als ze er eenmaal zijn en de cultuurdagen zijn leuk. Van tevoren echter is het mopperen en jammeren. Ze vinden dat er vrije tijd van ze “gestolen” wordt.

Online Nederlandse school

Het kost ons, met het huiswerk maken, zo’n zes uur per week. De kinderen moeten al zoveel op de USA school en hebben veel activiteiten in het weekend. Bovendien denk ik dat het efficiënter kan. Na veel gesurf, vergelijken en rondvragen hebben we daarom besloten te stoppen met de “live school” en over te gaan op een online variant (INIO). Dat zou gemiddeld drie tot vier uur per week moeten kosten en is bovendien flexibeler. Het vraagt alleen meer inzet van de ouders. Dat heb ik er wel voor over. We starten daar na de zomer.

Afwegingen

Nederlands bijhoudenEr zijn veel afwegingen die je moet maken als Nederlandse ouder in het buitenland. Extra taalonderwijs kan heel belastend zijn, maar het is een zegen om meerdere talen te beheersen. De kosten moeten afgezet worden tegen de baten. Dat is bij elk kind, in elke situatie anders. Wordt er thuis geen Nederlands gesproken is wellicht een live school beter dan een online school. Heeft je kind al problemen met taal op de dagelijkse school, dan zul je je moeten afvragen wat een extra taal daar voor invloed op heeft. Is er op de Nederlandse school de mogelijkheid sociale contacten op te doen? Biedt het jou als ouder gemakkelijk contact met lotgenoten? Gaan jullie weer in Nederland wonen op termijn? Wil je alleen het praten of ook het schrijven onderhouden? Woont er nog familie in Nederland? En niet op de laatste plaats zul je moeten oppassen dat je kind niet overbelast raakt. Vooral het eerste jaar met zoveel veranderingen vraagt veel van je kind. Het kan vanalles oproepen en overbelasting ligt dan op de loer. Op internet zijn veel forums van expats en emigranten te vinden waar gesproken wordt over deze keuzes. Met vragen over overbelasting en toegenomen angsten kun je voor hulp en advies bij de ervaren kinderpsycholoog van Aeffectivity terecht. Op de site van de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) vind je veel informatie over zowel online als live scholen over de hele wereld.