Mensen die altijd te laat komen

nov 23, 2014 | Blog

Te laat komen

Ken jij mensen die altijd te laat komen of ben je zelf zo iemand? Diana deLonzor (zelf onverbeterlijke laatkomer) deed onderzoek aan de San Fransisco State University en vond zeven categorieën mensen die altijd te laat komen.

Welk type laatkomer ben jij?

De ‘goedprater’ heeft altijd een geldige reden om te laat te komen en ontkent hiermee chronisch de realiteit.

De ‘rebel’ maakt een statement met het te laat komen. Deze categorie wil uniek zijn en niet perse voldoen aan de sociale normen en waarden van de maatschappij.

Het derde type gaat schuil onder de naam ‘deadline surfer’. De naam zegt het al: dit type laatkomer kampt met een adrenalineverslaving. Te laat komen geeft een kick.

Hiernaast zijn er ‘regelaars’ ze kunnen nooit nee zeggen en raken hierdoor overspoelt met taken die zich opstapelen. Het leven wordt door hen vaak optimistisch geschat, tijd is hierbij zeker geen uitzondering.

‘Hedonisten’ willen liever geen opofferingen doen; hun motto is “het moet wel leuk blijven”.

Het onderzoek noemt een zesde type, de ‘verstrooide professor’. Deze categorie laatkomer is snel afgeleid en kan daardoor het overzicht niet bewaren.

De laatste categorie die chronisch te laat komen zijn de ‘vermijders’. In deze groep komt het te laat komen vaak voort uit schaamte, angst en een slecht zelfbeeld. Het idee om er als eerste te zijn is zo eng en ongemakkelijk dat ze liever te laat komen en minder opvallen in de groep.

Mensen die altijd te laat komen

Wat hebben mensen die altijd te laat komen gemeen?

Te laat komen is gedrag wat moeilijk is af te leren. Het heeft te maken met diepgewortelde persoonlijkheid eigenschappen. Laatkomers hebben duidelijke patronen gemeen. Moeite met zelfbeheersing, rusteloosheid en een mindere concentratie en aandachtspanne zijn hier voorbeelden van. Hiernaast hebben mensen die altijd te laat komen de neiging dingen uit te stellen.

Doorbreek te laat komen

Deze simpele tips kunnen helpen om het te laat komen te doorbreken:

  1. Kom nooit meer (precies) op tijd. Plan zo dat je ergens standaard 10 minuten te vroeg komt. Trek iets meer tijd uit.
  2. Schat de tijd goed in. Time de tijd die je nodig hebt om ergens te komen. Vaak kom je er achter dat je een onrealistisch idee had van de tijd die je echt nodig had om ergens te komen. Plan deze tijd volgende keer in.
  3. Voel je comfortabel met wachttijd. Bedenkt een activiteit die je kunt doen terwijl je 10 minuten zit te wachten op je afspraak. Als je je niet op je gemakt voelt is het beter om iets nuttigs te doen hebben. Check je email, bel een vriend of lees een tijdschrift.
  4. Probeer er achter te komen waarom je altijd te laat komt. Wees eerlijk tegen jezelf. Neem je teveel hooi op je vork? Voel je je ongemakkelijk of is het toch uitstelgedrag? Als je er achter komt wat je laat-kom-gedrag teweeg brengt kan je hier gericht aan werken.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.