Nieuws

Ik voel me eenzaam (deel 2)

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | april 22nd, 2015

Het valt niet mee om toe te geven dat je je eenzaam voelt terwijl je toch mensen om je heen hebt. Zoals ik in het 1e deel van de driedelige blog serie  ‘ik voel me eenzaam’ schreef heeft emotionele eenzaamheid niets te maken met alleen zijn. Je emotioneel eenzaam voelen is het gemis van een hechte band met mensen om je heen.

Eenzaamheid is niet het synoniem van alleen-zijn.

Ik voel me eenzaam omdat ik ‘echte’ vriendschappen mis

Warme contacten vormen belangrijke bronnen van geluk. In hechte vriendschappen voelen mensen zich veilig. Hiermee deel je je lief en leed. Samen deel je niet altijd pieken en de dalen, maar ook de dagelijkse ervaringen die voor jou van betekenis zijn. Als je iets meemaakt wil je dit delen met de mensen waarmee je een hechte band hebt. Deze mensen staan op emotioneel niveau dicht bij je. Maar wat als je met de mensen om je heen niks kan delen omdat je verbintenis mist? Wat als je denkt: “ik voel me eenzaam omdat… de mensen waarmee ik een warme band heb aan de andere kant van de wereld wonen? Je hoeft je gelukkig niet direct zorgen te maken. Gun jezelf tijd. Ook in het buitenland ontmoet je mensen waarmee je betekenisvolle contacten opbouwt. Wanneer je eenzame gevoelens echter lange tijd aanhouden is het slim om in actie te komen. Langdurige eenzaamheid kan ernstige effecten hebben op je psychische gezondheid. Eenzaamheid en depressie gaan namelijk graag hand in hand.

 

solitude-57920_640

Ik voel me eenzaam maar ben niet alleen

Ik voel me eenzaam: hoe voorkom ik dat ik verstrikt raak in een depressie?

Als je je eenzaam voelt kan je vaak geneigd zijn om hier op een passieve manier mee om te gaan. Het is verleidelijk om je te laten meeslepen in je negatieve gevoel. Als je net verhuisd bent, is stilstaan bij gemis van hechte vrienden belangrijk. Echter te lang stil staan bij negatieve aspecten van het gemist in je dagelijks leven kan er toe leiden dat je klem komt te zitten in een negatieve gedachtencirkel. Deze passieve reactie op eenzaamheid komt vaak tot uiting in oncontroleerbaar piekeren over je situatie zonder tot een oplossing te kunnen komen. Als expat heb ik vaak gedacht: ‘ik voel me eenzaam, maar ik ben zo sociaal. “Wat doe ik hier eigenlijk?” of “ik lijk wel gek; ik laat al mijn vrienden en familie achter” en vaak  “wat als mijn vrienden door gaan met leven zonder mij?”. STOP: verandering start niet passief maar actief bij jezelf.

Ik voel met (niet meer) eenzaam: actief aanpakken die hap

Wat als je actief iets aan de situatie zou proberen te veranderen? Het is heel belangrijk om je te beseffen dat jij de enige bent die eenzaamheid kan doorbreken. Actief kan je de emotionele eenzaamheid aanpakken. Begin met een oefening: selecteer uit je sociale contacten twee mensen die je 1:1 beter zou wil leren kennen. Zoek naar gemeenschappelijke interesses en gespreksonderwerpen. Je zult merken dat je op deze manier veel sneller een diepere hechting aan kan gaan.

Grijp actief en tijdig in

Onderzoek toont het belang van actief ingrijpen aan. Het leren stoppen van oncontroleerbaar piekeren kan voorkomen dat eenzaamheid tot een depressie escaleert.  Praat erover met je partner, vrienden of familie. Mocht je een steuntje in de rug nodig hebben, neem dan gerust contact op met een van onze psychologen.