Nieuws

Emigreren naar Nieuw-Zeeland

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | april 9th, 2018

Emigreren naar Nieuw-Zeeland; hier aan deze kant van de wereld ben ik gelukkig, voel ik mij sterk

Nieuw-Zeeland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erwin (26) was niet gelukkig in Nederland. “Ik was geregeld het pispaaltje, onzeker en kon er mijn draai niet vinden. De stress en de druk waren te groot. Niemand had gedacht dat ik überhaupt ooit uit huis zou gaan”, maar hij verrast zijn omgeving door, voor zijn studie toerisme, 10 maanden op stage naar Australië te vertrekken. “Ik merkte dat ik daar veel zekerder en ontspannen was.” Teruggekomen in Nederland denkt Erwin alleen nog maar aan vertrekken en overwoog voortdurend te emigreren naar Nieuw-Zeeland.

“Ik maakte mijn studie af en intussen schreef ik de ene sollicitatiebrief na de andere naar bedrijven.” Ik wilde erg graag emigreren naar Nieuw-Zeeland. Negentig brieven verder wordt hij eindelijk uitgenodigd voor een Skypegesprek. “Ik heb behoorlijk moeten aandringen om mijn huidige baas te overtuigen, maar het lukte. “Erwin vliegt weer naar de andere kant van de wereld en wordt assistent manager van Harborside City Backpackers in Tauranga Nieuw Zeeland. “Eerst vroeg ik een werk-vakantie visum aan en later kreeg ik een visum voor een jaar omdat mijn baas mij ‘sponsorde’.”

De Nieuw Zeelandse mentaliteit lijkt op die van Australië en ook hier voel ik mij bevrijd

Ik ben hier welkom en ondanks dat er hard gewerkt wordt, is het relaxt. Wat vandaag niet lukt, komt morgen wel. De ongerepte natuur, de prachtige zee, de mooie stranden en de vrijheid maken het ook aantrekkelijk. Ik zou zelf nog wel wat meer rond willen reizen, maar dat is er door het werk nog niet van gekomen. Aanstaande februari heb ik een aantal weken vrij om te reizen.” Als nadeel van Nieuw Zeeland noemt Erwin dat het leven erg duur is. “Met name drank en groenten en fruit is onbetaalbaar. Vreemd genoeg zijn kiwi’s die hier geplukt worden in Nederland goedkoper.”

Toch waren er ook twijfels bij het emigreren naar Nieuw-Zeeland

” Vorig jaar oktober had ik ineens heimwee. Het overviel mij en ik raakte ervan in paniek. Even wist ik helemaal niet meer wat ik wilde of wat ik moest. Ik kom uit een gezin van zes en ben al negen keer oom. We zijn gereformeerd vrijgemaakt en ik probeerde hier ook een kerk te vinden om mij bij aan te sluiten. Ondanks vele pogingen, vond ik niet wat ik zocht. Het gemis van mijn familie is soms pijnlijk en dat maakte het moeilijk, maar het was juist mijn familie die mij aanmoedigde en er doorheen sleepte. Met name door mijn vaders woorden bleef ik sterk.” Erwin citeert vervolgens uit een ontroerende email vol lieve woorden met veel respect voor Erwins keuzes en aanmoedigingen om dit pad te blijven volgen. ”

Mijn ouders voelen aan dat ik dit nodig heb. Ze zien dat ik hier gelukkiger ben

Ondanks de afstand is de band met mijn ouders hierdoor juist sterker geworden. Vader heeft mij ook geholpen met het zoeken naar een geschikte kerk. Dat is niet gelukt en daarom volg ik nu elke zondag online de kerkdienst van onze eigen kerk in Nederland. Dat is een oplossing voor mensen die niet mobiel zijn, maar werkt ook prima voor mij. Zelfs toen mijn opa recent werd begraven kon ik er op die manier toch bij zijn.” De heimwee ging over en Erwin bleef.  Zijn baas is heel tevreden en zijn contract werd verlengd. “Inmiddels heb ik een visum voor drie jaar. Die periode moet ik wel voor deze baas blijven werken, daarna kan ik verder gaan kijken. In de toekomst wil ik een eigen hostel beginnen in Nieuw Zeeland of Australië.Hier aan deze kant van de wereld ben ik gelukkig, voel ik mij sterk. Hier leeft mijn droom en wil ik oud worden.”

Meer informatie over het leven in Nieuw-Zeeland

Aeffectivity schrijft elk kwartaal een artikel over heimwee in het tijdschrift VertrekNL. VertrekNL richt zich specifiek op Nederlanders die vertrekken naar het buitenland.

Marley Heilbron-Steeghs, psycholoog

www.aeffectivity.com 

info@aeffectivity.com

 

Meer verhalen lezen? klik hier

Heimwee