Emigratie naar Spanje

jan 20, 2021 | Overig

Emigratie naar Spanje

Emigratie naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen. Ze besluiten door een gat in de muur van de tuin te klimmen en wat ze daar zien omschrijft Sarah als “vervallen, overwoekerd, aangetast door de elementen en vandalisme, maar een plek vol betovering!”. Beiden ervaren dat dit een bijzondere plek is, maar ze konden destijds niet vermoeden dat ze er drie jaar later met hun gezin zouden wonen. Sarah, geboren en getogen in Nederland, heeft een groot deel van haar leven in het buitenland doorgebracht. Ze studeerde onder andere in Venezuela, Chili en India. Opgeleid als econoom is ze vooral geïnteresseerd in ontwikkelingsvraagstukken en de nieuwe duurzame economie. Simon, geboren in Engeland en opgeleid tot microbioloog, deelt deze interesse. Samen willen ze graag een plek creëren waar kennis over een nieuwe duurzame economie wordt gedeeld, ervaren en uitgeoefend. Dit idee heeft nu een thuis gevonden in de oude waterkrachtcentrale: ‘La Casa y Fábrica de Luz’.

Een droomproject in Andalusië

Na terugkeer in Engeland blijft het vage plan door hun hoofd zingen en Sarah en Simon besluiten de volgende lente terug te gaan naar Andalusië om gericht onderzoek te doen en een eerste businessplan te schrijven. Enkele maanden later doen ze een officiële aanvraag voor 10 hectare terrein en de vervallen gebouwen van de waterkrachtcentrale. Na veel inspanning, onzekerheid en papierwerk zijn Sarah en Simon intussen van start met hun droomproject: een eigen centrum voor agro-ecologie en rurale economische vernieuwing. In oktober 2017 verhuist het gezin voor de emigratie naar Spanje met inmiddels twee jonge kinderen naar het een plattelandsdorpje San Nicolás del Puerto, gelegen in het Sierra Norte de Sevilla Natural Park. In het dorp met 600 inwoners vallen ze al snel op. Het project ontwikkelt natuurlijk; soms traag, soms snel, maar altijd vooruit. Hun enthousiasme wordt gedeeld en ze krijgen door buren en nieuwe vrienden praktische hulp aangeboden.

Emigratie naar Spanje 2

Emigratie naar Spanje; cultuur en land

Sarah beschrijft de Spaanse cultuur als ‘een familiecultuur’. Ze merkte dat er veel aandacht is voor kinderen. Die zijn altijd en overal welkom. Ook ervaart ze dat mensen van verschillende leeftijdsgroepen veel meer met elkaar omgaan dan dat ze gewend was vanuit bijvoorbeeld Nederland. Het leven voor Spanjaarden kan zwaar zijn. Er heerst hoge werkloosheid en sommigen hebben meerdere banen nodig om financieel rond te kunnen komen. En het land is berucht om haar bureaucratie. Toch is het voor het eerst in haar leven dat Sarah zich committeert aan het leven daar, op één vaste plek. En hoewel ze soms het fietsen mist, voelt ze zich er vanaf dag één thuis. Als tip voor mensen die van plan zijn te kiezen voor emigratie naar Spanje geeft ze aan dat het essentieel is om de taal te spreken. “Spanje is een relatie-land en taal is de belangrijkste brug.“ Ten aanzien van de bureaucratie zegt ze; “die verandert helaas niet snel. Het is slikken en ermee om leren gaan.” Een cultuurshock heeft ze niet ervaren. “Waar je ook gaat, we zijn allemaal gewoon mens en we delen meer dan dat we verschillen”. Wil je meer weten over La Casa y Fábrica de Luz of dit project ondersteunen? Meer informatie is te vinden op de facebookpagina La Casa y Fábrica de Luz of neem contact op via casafabricadeluz@gmail.com. Emigratie naar Spanje 3   Tekst: Jorien Denie – van den Bosch Jorien Denie – van den Bosch woont sinds 2015 met haar gezin (man en 3 kinderen) een half uur ten noorden van New York City. Ze werkt als GZ-psycholoog voor Aeffectivity therapy + coaching (www.aeffectivity.com of info@aeffectivity.com)

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.

Emigreren naar Roemenië

Emigreren naar Roemenië

Arjan, 56 jaar, is gaan emigreren naar Roemenië en woont met zijn vrouw in Laslău Mare, een dorpje in Roemenië samen met zijn twee honden, een kat, kippen en konijnen. Hij is gediagnosticeerd met twee psychiatrische aandoeningen en vertrok naar Roemenië voor rust en een gezonder leven.

Emigreren naar Italië

Emigreren naar Italië

“We waren heel gelukkig toen we in 2014 gingen emigreren naar Italië: goede baan, mooi huis, vier prachtige gezonde kinderen”, vertelt Fijtje. Het valt meteen op dat Fijtje en haar man Michael erg ondernemend zijn, beide met een stevige persoonlijkheid en vol energie.

Emigreren naar Nieuw-Zeeland

Emigreren naar Nieuw-Zeeland

Erwin (26) was niet gelukkig in Nederland. “Ik was geregeld het pispaaltje, onzeker en kon er mijn draai niet vinden. De stress en de druk waren te groot. Niemand had gedacht dat ik überhaupt ooit uit huis zou gaan.”