Hulp bij sociale angst

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Hulp bij sociale angst: wat kun je zelf doen bij sociale angst en hoe kan je omgeving je helpen?

Sociale angstklachten

Nadat de diagnose sociale fobie is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij sociale angst. Bij sociale angstklachten is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten terugkerend hebben plaatsgevonden. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je sociale angst af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij sociale angst bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij sociale angst, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij sociale angst: wat kun je zelf doen?

Mensen met een sociale fobie vinden dat ze minder gezond en minder vitaal zijn. Ze vermijden allerlei situaties en zijn handig geworden in allerlei trucs om niet in zulke situaties terecht te komen.

 • Zorg dat je genoeg weet over de sociale fobie. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn er genoeg over weten.
 • Je moet weliswaar zelf je sociale fobie aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen. De Angst, Dwang en Fobie Stichting organiseert lotgenotencontact.
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met de sociale fobie. Neem niet te veel hooi op je vork in werk en sociale activiteiten.
 • Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft de behandeling die structuur al en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
 • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij sociale angst krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Hulp bij sociale angst: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan je partner of familielid laten lezen.

Als een partner of familielid met een sociale fobie allerlei sociale activiteiten uit de weg gaat, dan kan dat het leven van de rest van de familie flink hinderen. Leven met iemand met een angststoornis is voor familie en betrokkenen vaak een psychische belasting. Daar komen vaak nog praktische taken bij die worden overgenomen van de persoon met de sociale fobie.

 • Zorg dat je genoeg weet over de sociale fobie en de mogelijke gevolgen.
 • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen. Neem niet alles over.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Vraag actief naar de inhoud van therapie of de hulp bij sociale angst die de persoon in kwestie ontvangt.
 • Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt.
 • Zorg ervoor dat je zelf je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
 • Zoek indien nodig mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij sociale angst kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.