Hulp bij postnatale depressie

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Hulp bij postnatale depressie: wat kun je zelf doen en hoe kan je omgeving je helpen?

Behandeling van psychische klachten

Nadat de diagnose postnatale depressie is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij postnatale depressie. Bij depressieve klachten na de bevalling is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten al een aantal weken duren. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je postnatale depressie af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij postnatale depressie bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij postnatale depressie, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij postnatale depressie: wat kun je zelf doen?

Depressief zijn na de bevalling is niet fijn. In plaats van de ‘roze wolk’ die je verwachtte, voel je je somber, futloos, vermoeid en kun je niet van de baby genieten. Je voelt je schuldig en je schaamt je en denkt wellicht dat je het kind onbewust niet zou willen. Besef dat deze klachten bij de depressie horen en verdwijnen als de depressie opklaart. Hulp bij postnatale depressie die je zelf kan vragen is:

 • Geef aan jezelf toe dat je een probleem hebt, neem je klachten serieus en spreek hierover met anderen in je omgeving. Je hoeft je niet te schamen; de postnatale depressie is goed te behandelen.
 • Zorg dat je genoeg hulp hebt om je te ondersteunen, zowel voor je huishouden, de zorg voor je baby en eventueel voor andere kinderen in het gezin.
 • Blijf actief, al is het maar een beetje. Neem tijd en rust voor jezelf met en zonder de baby. Laat je partner ook voor de baby zorgen.
 • Vrienden, familie en hulpverleners kunnen hulp bij postnatale depressie bieden. Door de depressieve klachten kan het nodig zijn de contacten met anderen op een laag pitje te zetten, maar verbreek ze niet.
 • Lotgenoten zijn te spreken via de Lotgenotenlijn Depressie van Stichting Pandora.
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met de depressie en waar het mee te maken heeft.
 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de postnatale depressie. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn goed geïnformeerd zijn over hulp bij postnatale depressie.
 • Veel mensen schrikken als je vertelt van je postnatale depressie en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij postnatale depressie krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Hulp bij postnatale depressie: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan je partner of familielid laten lezen.

Het leven met iemand in de periode van een postnatale depressie is zwaar en belastend. In een periode waarin je vreugde en geluk zou verwachten, komen er onverwacht heel andere gevoelens op de voorgrond te staan.

 • Opbeurende woorden en positief bedoelde adviezen helpen degene met een postnatale depressie meestal niet.
 • Geef de jonge moeder ruimte om haar gevoelens te uiten. Dit is meestal niet makkelijk, omdat er vaak sprake is van veel schuld- en schaamtegevoelens. Het bespreken van negatieve gevoelens over het moederschap en het kind zijn zeer lastige onderwerpen. Toch helpt het erg als dit benoemd kan en mag worden. Neem de tijd om te luisteren.
 • Bespreek je zorgen met anderen, zoals familie en het consultatiebureau of verloskundige.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie.
 • Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk om af en toe even afstand te nemen. Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Zorg eventueel voor hulp van een gespecialiseerde gezinsverzorgende.
 • Zorg ervoor dat je bij enkele mensen in je omgeving je hart kunt luchten. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
 • Zoek mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief.
 • Zorg dat je actuele, betrouwbare informatie hebt over hulp bij postnatale depressie en de mogelijke gevolgen van de klachten.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij postnatale depressie kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.