Hulp bij piekeren

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Wat kun je zelf doen bij een piekerstoornis en hoe kan je omgeving je helpen?

Hulp bij piekeren

Hulp bij piekeren

Nadat de diagnose piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij piekeren. Bij overmatig piekeren is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten terugkerend hebben plaatsgevonden. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je piekerstoornis af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij een piekerstoornis bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij piekeren, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij piekeren: wat kun je zelf doen?

Een piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis heeft veel invloed op het dagelijks leven. Veel mensen met een gegeneraliseerde angststoornis vinden dat hun gezondheid en hun welzijn zeer slecht zijn. Deze angststoornis leidt ook tot veel ziekteverzuim.

 • Zorg dat je genoeg weet over de piekerstoornis. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn er genoeg over weten.
 • Je moet weliswaar zelf je piekerstoornis aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen. Vraag aan anderen hulp bij piekeren.
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met je piekerstoornis. Zeker als die voorkomt in veel verschillende situaties kan je dat in je dagelijkse leven nogal belemmeren. Neem niet te veel hooi op je vork in werk en sociale activiteiten.
 • Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft de behandeling die al en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
 • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij piekeren krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Hulp bij piekeren: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan een partner of familielid laten lezen.

Als een familielid met een piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis allerlei dingen uit de weg gaat, dan kan dat het leven van de rest van de familie flink hinderen. Leven met iemand met een angststoornis is voor familie en betrokkenen vaak een psychische belasting. Daar komen vaak nog praktische taken bij die worden overgenomen van de persoon met de angststoornis.

 • Zorg dat je genoeg weet over de piekerstoornis en de mogelijke gevolgen.
 • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen. Neem niet alles over.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Vraag actief naar de inhoud van therapie of de hulp bij piekeren die de persoon in kwestie ontvangt.
 • Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat jezelf overbelast raakt.
 • Zorg ervoor dat je zelf je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
 • Zoek indien nodig mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij piekeren kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.