Hulp bij paniek

Hulp bij paniek: wat kun je zelf doen bij paniek en hoe kan je omgeving je helpen?

Behandeling van psychische klachten

Nadat de diagnose paniekstoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij paniek. Bij paniekklachten is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten terugkerend hebben plaatsgevonden. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je paniek af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij paniek bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij paniek, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij paniek: wat kun je zelf doen?

Een paniekstoornis heeft veel invloed op je dagelijkse leven, ook tussen de aanvallen in. Mensen met een paniekstoornis vinden dat ze minder gezond zijn dan anderen. Ook het werk gaat je minder goed af. Je hebt meer kans om (tijdelijk) arbeidsongeschikt te worden dan mensen met een andere psychische stoornis en je kunt (tijdelijk) minder werk aan.

 • Zorg dat je genoeg weet over de paniekstoornis. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn, er genoeg over weten.
 • Je moet weliswaar zelf je paniekstoornis aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen. De Angst, Dwang en Fobie Stichting organiseert lotgenotencontact.
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met de paniekstoornis. Neem niet te veel hooi op je vork in werk en sociale activiteiten.
 • Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft de behandeling die structuur al en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
 • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij paniek krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Hulp bij paniek: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan je partner of familielid laten lezen.

Als een partner of familielid met een paniekstoornis allerlei dingen uit de weg gaat, dan kan dat het leven van de rest van de familie flink hinderen.

 • Zorg dat je genoeg weet over de paniekstoornis en de mogelijke gevolgen.
 • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen. Neem niet alles over.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Vraag actief naar de inhoud van therapie of de hulp bij paniek die de persoon in kwestie ontvangt.
 • Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt.
 • Zorg ervoor dat je zelf je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
 • Zoek indien nodig mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij paniek kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.