Hulp bij een trauma

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Trauma: wat is een traumatische ervaring en wat kun je er tegen doen?

Behandeling van psychische klachten

Angstklachten

Nadat de diagnose posttraumatische stress-stoornis (PTSS) of acute stress stoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij een trauma. Als er sprake is van een acute stress stoornis, dan kan slachtofferhulp je kortdurend goede hulp bieden. Mocht er sprake zijn van PTSS dan kan een psychologische behandeling een goede stap zijn om van je klachten af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij een trauma bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij een trauma, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij een trauma: wat kun je zelf doen?

Mensen met een postraumatische stress-stoornis (PTSS) doen het op hun werk en op school stukken minder goed. Ze kunnen wantrouwig worden of in een sociaal isolement raken.

 • Zorg dat je genoeg weet over PTSS. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn, genoeg weten over PTSS.
 • Je moet weliswaar zelf je PTSS aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen.
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met PTSS. Neem niet te veel hooi op je vork in werk en sociale activiteiten.
 • Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft de behandeling die al en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
 • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij een trauma krijg je vaak van mensen die dichtbij je staan.

Hulp bij een trauma: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan een partner of familielid laten lezen.

Leven met iemand met een PTSS is voor familie en betrokkenen vaak een psychische belasting. Daar komen vaak nog praktische taken bij die worden overgenomen van de persoon met traumaklachten.

 • Zorg dat je genoeg weet over PTSS en de mogelijke gevolgen.
 • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen. Neem niet alles over.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Vraag actief naar de inhoud van therapie of de hulp bij een trauma die de persoon in kwestie ontvangt.
 • Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat jezelf overbelast raakt.
 • Zorg ervoor dat je zelf je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
 • Zoek indien nodig mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij een trauma kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.