Hulp bij een fobie

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Hulp bij een fobie: wat kun je zelf doen bij een fobie en hoe kan je omgeving je helpen?

Behandeling van psychische klachten

Nadat de diagnose specifieke fobie is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij een fobie. Bij fobische klachten is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten terugkerend hebben plaatsgevonden. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je fobie af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij een fobie bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij een fobie, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij een fobie: wat kun je zelf doen?

Als je een fobie hebt voor dingen die je makkelijk uit de weg kunt gaan, zoals hoogtevrees of angst voor spinnen, heb je er waarschijnlijk geen grote hinder van in je leven. Gaat het om situaties die je niet uit de weg kan gaan en daar dus vaker in terecht komt, dan is het een serieus probleem. Je kunt er dan flink onder lijden, omdat je allerlei situaties gaat vermijden. 1 op de 5 mensen met een specifieke fobie gaat nooit naar een feestje, sociale gebeurtenis of een vergadering. 1 op de 5 kan bepaalde dingen op het werk niet doen, of kan geen nieuwe baan nemen.

 • Zorg dat je genoeg weet over de specifieke fobie. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn er genoeg over weten.
 • Je moet weliswaar zelf je fobie aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen. Vraag aan anderen hulp bij een fobie.
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met je fobie. Zeker als die voorkomt in veel verschillende situaties kan je dat in je dagelijkse leven nogal belemmeren. Neem niet te veel hooi op je vork in werk en sociale activiteiten.
 • Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft de behandeling die al en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
 • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij een fobie krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Hulp bij een fobie: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan een partner of familielid laten lezen.

Als een familielid met een specifieke fobie allerlei dingen uit de weg gaat, dan kan dat het leven van de rest van de familie flink hinderen.

 • Zorg dat je genoeg weet over de specifieke fobie en de mogelijke gevolgen.
 • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen. Neem niet alles over.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Vraag actief naar de inhoud van therapie of de hulp bij een fobie die de persoon in kwestie ontvangt.
 • Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat jezelf overbelast raakt.
 • Zorg ervoor dat je zelf je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
 • Zoek indien nodig mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij een fobie kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.