Hulp bij boulimia

Hulp bij boulimia

Hulp bij boulimia

Nadat de diagnose boulimia nervosa is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij boulimia. Bij klachten passend bij boulimia is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten al een langere periode duren. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je boulimia af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij boulimia bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij boulimia, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij boulimia: wat kun je zelf doen?

Boulimia nervosa is een ernstige eetstoornis die forse klachten en beperkingen geeft op sociaal, emotioneel en lichamelijk vlak. Vaak komt de focus zo sterk op het eten en het compensatiegedrag te liggen dat er nog weinig over blijft om iets anders te ondernemen.

 • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over boulimia nervosa. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn goed geïnformeerd zijn.
 • Soms er een verschil tussen wat jij wilt voor hulp bij boulimia en wat de gedachten van je behandelaar hierover zijn. Ga in gesprek over de juiste vorm van therapie.
 • Je moet je boulimia weliswaar zelf aanpakken, maar familie, vrienden en je behandelaar kunnen je daar goed bij helpen; hulp bij boulimia doe je niet alleen.
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met de boulimia. De ervaring leert dat het niet makkelijk overgaat. Neem de tijd om uit te zoeken of en welk werk bij je past en wat haalbaar is. Neem niet teveel hooi op je vork.
 • Veel mensen schrikken als je vertelt van je boulimia en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij boulimia krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Hulp bij boulimia: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan je partner of familielid laten lezen.

Het leven met iemand met boulimia is zwaar en belastend. Er gaat veel tijd en energie zitten in het eetgedrag en het is lastig om te zien wat er met je partner of familielid gebeurt en te moeten ervaren wat het effect op je relatie of gezin is.

 • Zorg dat je actuele, betrouwbare informatie hebt over boulimia en de mogelijke gevolgen
 • De problemen en het bijbehorende gedrag komen voort uit de stoornis, zoals wisselende stemmingen en niet eerlijk zijn over het eetgedrag. Dit heeft dus zelden met jou als partner of gezinslid te maken
 • Opbeurende woorden en positief bedoelde adviezen helpen degene met boulimia meestal niet
 • Ook al heeft iemand in je omgeving boulimia, dat betekent niet dat je alles hoeft te accepteren. Neem niet automatisch alle taken over van deze persoon. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie
 • Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk om af en toe even afstand te nemen. Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven
 • Zorg ervoor dat je bij enkele mensen in je omgeving je hart kunt luchten. Houd ook contact met mensen buiten het gezin
 • Zoek mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij boulimia kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.