Hulp bij ADHD volwassenen

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Hulp bij ADHD volwassenen: wat kun je zelf doen bij ADHD en hoe kan je omgeving je helpen?

Hulp bij ADHD bij volwassenenNadat de diagnose ADHD is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij ADHD volwassenen. Lees hier verder wat de hulp bij ADHD volwassenen bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij ADHD volwassenen, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij ADHD volwassenen: wat kun je zelf doen?

Mensen met ADHD hebben hun leven lang al aandachtsproblemen en klachten van hyperactiviteit en impulsiviteit. Als je ADHD hebt, ben je snel afgeleid en dat is lastig. Hulp bij ADHD volwassenen kan in ieder geval betekenen dat je ervoor zorgt dat er weinig in je omgeving is dat je af kan leiden. Als je bijvoorbeeld op je werk bent, kun je (indien mogelijk) het best in een rustige omgeving gaan zitten. Kies voor een omgeving met weinig prikkels; zet geen muziek en TV aan. Zorg ook dat je niet naar buiten kan kijken. Als je een specifieke taak moet afronden, probeer deze dan in kleine stukjes te verdelen en van tevoren een schema te maken.

Bij de meeste psychische klachten kun je zelf behoorlijk wat doen om je klachten te beperken of gunstig te beïnvloeden. Voor hulp bij ADHD volwassenen is het uiteindelijk het meest slim om therapie te zoeken en je te laten coachen bij je klachten.

Hulp bij ADHD volwassenen: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan je partner of familielid laten lezen.

Volwassenen met ADHD hebben een grotere kans op problemen met werk, achterblijvende prestaties, timemanagement, moeite met relaties, moeite met de rijvaardigheid, een grotere kans op ongelukken en grotere kans op misbruik van tabak, drank en drugs. Dit heeft negatieve gevolgen voor de maatschappelijke positie van een volwassene. ADHD in een gezin heeft een enorme invloed, ook op broertjes en zusjes. Ouders van kinderen met ADHD krijgen van hun omgeving vaak te horen dat ze hun kind niet goed opvoeden en krijgen dikwijls het gevoel dat er iets niet goed gaat in de ontwikkeling van hun kind. Ze zoeken de oorzaak vaak bij zichzelf en kunnen zich hierdoor schuldig gaan voelen.

  • Zorg dat je genoeg weet over ADHD en de mogelijke gevolgen. Er zijn verschillende ADHD-sites, ook voor lotgenotencontact. De psycholoog die de diagnose gesteld heeft kan je veel informatie geven.
  • Iemand met ADHD vergt veel in de omgang: meer structuur, geduld en creativiteit. Op internet zijn hiervoor allerlei adviezen en tips te vinden. Zoek daar uit wat bij je partner, kind of de situatie past.
  • Zorg goed voor jezelf en doe de dingen die plezier en ontspanning geven, dit voorkomt dat j ezelf overbelast raakt.
  • Zorg ervoor dat je je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
  • Zoek mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via diverse ADHD-sites of via stichting Labyrint/In Perspectief.
  • De beste hulp bij ADHD volwassenen krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn en jouw situatie begrijpen.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij ADHD volwassenen kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.