Eetbuienstoornis

Eetbuienstoornis: wat is deze stoornis en wat kun je er tegen doen?

Eetbuienstoornis therapie door Aeffectivity

Angstklachten

De eetbuienstoornis is een eetstoornis. Mensen met een eetbuienstoornis hebben last van regelmatig terugkerende eetbuien: je werkt in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel naar binnen en tegelijkertijd heb je het gevoel geen controle over je eten te hebben. Na de eetbui volgt géén compensatie; er is géén gedrag om het eten weer kwijt te raken. De klachten waar je last van hebt:

  • je hebt terugkerende eetbuien: in een korte periode (ongeveer 2 uur) werk je een grote hoeveelheid eten naar binnen en je hebt daarbij niet het gevoel nog controle te hebben over het eten
  • de eetbuien komen minimaal 2 maal per week voor over een periode van minimaal 3 maanden
  • je hebt vastomlijnde gedachten over lichaamsvormen en -gewicht en daar ben je in je hoofd ook veel mee bezig
  • je hebt veel last van schuld- en schaamtegevoelens en bent erg bang dik en onaantrekkelijk gevonden te worden

De eetbuienstoornis komt bij 3% van de vrouwen en bij 2% van de mannen voor. Deze stoornis komt dus vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. De meeste mensen die een eetbuienstoornis ontwikkelen, hebben vaak een geschiedenis van niet succesvolle vermageringspogingen. De problematiek gaat vaak samen met een depressie of wordt voorafgegaan door een depressie. Ook hebben mensen met deze aandoening meer problemen op sociaal vlak en minder probleemoplossende vaardigheden. Het verschil met boulimia nervosa is dat bij die aandoening er wel sprake is van compensatie. Bij anorexia nervosa is er juist sprake van de drang tot vermagering.

Wat kun je tegen een eetbuienstoornis doen?

Nadat de diagnose is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. Bij de eetbuienstoornis is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat de eerste eetbuien terugkerend hebben plaatsgevonden. Als je langer wacht kunnen de eetbuien al wat hardnekkiger zijn en duurt de behandeling over het algemeen langer. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je eetbuien af te komen.

Herken je je in de beschrijving van de eetbuienstoornis, neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan voor behandeling. Lees hier verder wat Aeffectivity doet bij de behandeling van een eetbuienstoornis. Als je meer wilt weten wat je zelf kunt doen tegen je klachten, lees dan hier verder.

Wil je meer informatie hebben over de eetbuienstoornis, lees dan verder op:

De stichting anorexia en boulimia nervosa

Eetstoornissen.startpagina.nl

Mensen uit je omgeving kunnen informatie krijgen op:

Labyrint In Perspectief

De stichting anorexia en boulimia nervosa

Eetstoornissen.startpagina.nl