Wil je meer weten over jouw klachten?
Als je last hebt van dwangklachten, bestaan deze uit dwanggedachten en/of dwanghandelingen.
Een ander woord dwangklachten is obsessief-compulsieve stoornis en het behoort tot de groep angststoornissen. Een ander woord voor dwanggedachte is obsessie en een ander woord voor dwanghandeling is compulsie. Mensen met dwangklachten hebben daarnaast vaak andere psychische stoornissen of hebben die in het verleden gehad (depressie, verslavingen, andere angststoornissen, eetstoornissen, tics). De dwangklachten geven vaak veel leed en kosten veel tijd. Je werk, je relatie en je sociale activiteiten komen meestal flink in de knel te zitten.
Van alle volwassen Nederlanders heeft bijna 1% ooit in het leven een obsessief-compulsieve stoornis gehad. Jaarlijks krijgt 0,3% voor het eerst dwangklachten. De dwangklachten beginnen gemiddeld op een leeftijd van 24 jaar. Het duurt meestal tientallen jaren: bijna de helft van de mensen heeft het langer dan 30 jaar. In die 30 jaar hebben ze soms wel perioden met minder dwangklachten. De stoornis duurt langer als iemand het op jonge leeftijd krijgt en last heeft van zowel dwanggedachten als dwanghandelingen. De symptomen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Zo kan iemand met smetvrees later bang worden om ongelukken te veroorzaken, wat gepaard gaat met het controleren van elektrische apparaten.
Nadat de diagnose obsessieve-compulsieve stoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. Mensen met dwangklachten hebben meestal al vele jaren last van hun klachten. Je kunt stellen dat de klachten bijna verweven zijn geraakt met iemand zijn dagelijkse leven en in allerlei activiteiten verstopt zit. De dwanggedachten zijn vaak uitgebreid en de vermijding door dwanghandelingen is meestal hardnekkig. De behandeling duurt over het algemeen langer. De motivatie is echter vaak groot om de kwaliteit van het leven te verbeteren en de dwangklachten aan te pakken.
Er zijn diverse platforms die informatie geven over de kenmerken van dwangklachten en wat je zelf kunt doen om deze klachten te verhelpen of verminderen:
Herken je je in de kenmerken van dwangklachten? Aeffectivity biedt professionele online hulp bij dwangklachten.