Depressie overwinnen

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Depressie: wat is het en hoe kun je een depressie overwinnen?

Effectieve behandeling voor depressies

Niemand kijkt er van op als mensen zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben; iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens komen op na een teleurstelling of een conflict, het overlijden van een vriend of familielid of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Bij sommige mensen blijft deze sombere stemming echter langer aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele dagelijkse leven wordt beheerst door somberheid. Al schijnt de zon en is er van alles om hen heen te doen, ze kunnen er niet van genieten. De energie is weg om iets te ondernemen en de concentratie ontbreekt om een activiteit af te ronden. Het lukt maar niet om depressie te overwinnen. Mensen die lange tijd last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden mogelijk aan een depressie.

Klachten bij een depressie

Bij een depressie kun je last hebben van de volgende symptomen:

 • Somberheid
 • Lusteloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid
 • Geen energie en geen interesse of plezier ervaren
 • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid
 • Schuldgevoelens en het gevoel niets waard te zijn
 • Gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst
 • Sterke neiging tot piekeren
 • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies
 • Of juist extra eten en daardoor gewichtstoename
 • Moeite met inslapen of doorslapen of teveel slapen
 • Weinig of geen zin in vrijen
 • Gedachten aan de dood en/of zelfdoding
 • Lichamelijke klachten

De Wereldgezondheidsraad (WHO) heeft een aansprekende video gemaakt over depressieve stoornissen. Het korte filmpje maakt duidelijk hoe je je voelt tijdens een depressie en wat de effecten daarvan zijn op jezelf en je omgeving. Ook is er aandacht voor de genezing en wat je kunt doen om je weer prettig te voelen.

Bekijk hier de video over depressie.

Meer over depressie symptomen

Mensen die één keer een depressie hebben gehad, lopen een grotere kans om later in hun leven nogmaals een depressieve fase mee te maken. Dat hoeft niet altijd heel ernstig te zijn, want we spreken al over een depressie als de klachten langer dan twee weken duren. Het is echter heel vervelend om te weten dat je wat meer kwetsbaar hiervoor bent. Dat kan ook een gevoel van onzekerheid geven. Het is daarom belangrijk om goede hulp te zoeken en te kiezen voor een (vorm van) behandeling, waarbij je klachten effectief worden aangepakt. Een depressie kan ook samengaan met gevoelens van angst en paniek. Het is dan belangrijk om uit te zoeken hoe dat komt. Bij de behandeling zal dan in eerste instantie aandacht worden geschonken aan de depressieve klachten en vervolgens aan de angstklachten. Dit bepaal je in overleg met je therapeut.

Een depressie overwinnen

Nadat de diagnose is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. Bij wat lichtere klachten kun je het advies krijgen eerst even af te wachten hoe het verloop van de klachten zal zijn. Misschien herstel je vanzelf en is verdere behandeling onnodig. Wellicht kan een goed gesprek met vrienden en familie al veel goed doen. Ook kunnen adviezen over een gezonde leefstijl met regelmaat, rust, gezonde voeding en voldoende beweging helpen. Mocht dit onvoldoende werken, dan kan een psychologische behandeling voor je klachten een goede stap zijn. Soms zijn de klachten zo ernstig, dat een psychologische behandeling wordt gecombineerd met medicatie. Dit zijn de zogenaamde antidepressiva.

Behandeling van depressie

Bij de behandeling van een depressie gaan we eerst precies kijken wat er aan de hand is. Een depressie ziet er namelijk bij iedereen anders uit. Bij de een heeft dit te maken met het werk en staat een slaapprobleem op de voorgrond, terwijl bij een ander veel meer de somberheid speelt omdat bijvoorbeeld het toekomstperspectief is veranderd. De behandeling die meestal wordt ingezet is cognitieve gedragstherapie. Dit is een vorm van behandeling die zich richt op het aanpakken van niet-helpende gedachten en niet-helpende gevoelens. Door gedachten uit te dagen en om te zetten naar meer realistische gedachten, worden vervelende gevoelens meestal minder en is het makkelijk om jezelf weer in beweging te krijgen. Dit is cognitieve therapie.

Bij de gedragstherapie kijken we onder meer naar de volgende zaken:

 • activeren en het oppakken van activiteiten die plezier en voldoening geven
 • structuur aanbrengen in de week
 • het plannen van activiteiten
 • evenwicht vinden tussen in- en ontspanning
 • oppakken van sociale activiteiten
 • verbeteren van de leefstijl (beter slapen, gezonder eten, meer bewegen, beperken van alcohol en drugs)

Uit onderzoek blijkt dat hardlopen en/of een andere actieve sport helpt bij het opknappen van een depressie.

Informatie over depressie

Er zijn diverse platforms die informatie geven over de kenmerken van depressie en wat je zelf kunt doen om deze aandoening te verhelpen of verminderen:

Professionele online hulp bij depressie

Herken je je in de klachten van een depressie? Aeffectivity biedt professionele online hulp bij depressie.

Aanmeldformulier Vrijblijvend contact