Hulp bij burn-out

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?
Doe een test

Hulp bij burn-out: wat kun je zelf doen bij burn-out en hoe kan je omgeving je helpen?

Hulp bij burn-out

Nadat de diagnose burn-out is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij burn-out. Bij burn-out klachten is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je al een periode stressklachten hebt gehad die steeds erger zijn geworden. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je burn-out af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij burn-out bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij burn-out, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Hulp bij burn-out: wat kun je zelf doen?

Een burn-out heeft veel invloed op je dagelijkse leven; zowel op je werk als op je privé-situatie. Mogelijk heb je je ziek moeten melden op het werk en heb je minder prettige reacties van je leidinggevende en collega’s moeten incasseren. Met een burn-out heb je meer kans om (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid en je kunt (tijdelijk) minder werk aan.

 • Zorg dat je genoeg weet over je burn-out. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn, er genoeg over weten.
 • Blijf contact houden met je werk en zorg ervoor dat je ‘in beeld’ blijft. Laat je gezicht regelmatig zien. Mensen die langer dan drie maanden weg zijn van het werk, lopen een zeer grote kans om niet meer terug te kunnen keren.
 • Je moet weliswaar zelf je burn-out aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen. Er zijn websites die je kunnen ondersteunen, zoals zorgwijzer
 • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met je burn-out. Neem niet te veel hooi op je vork in werk en sociale activiteiten.
 • Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft de behandeling die structuur al en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
 • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij burn-out krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Hulp bij burn-out: wat kan je omgeving voor je doen?

Je kunt onderstaande tekst aan je partner of familielid laten lezen.

Als een partner of familielid met een burn-out vast is gelopen op het werk, dan kan dat het leven van de rest van de familie flink hinderen.

 • Zorg dat je genoeg weet over de burn-out en de mogelijke gevolgen.
 • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen. Neem niet alles over.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Vraag actief naar de inhoud van therapie of de hulp bij burn-out die de persoon in kwestie ontvangt.
 • Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt.
 • Zorg ervoor dat je zelf je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
 • Zoek indien nodig mensen in vergelijkbare situaties.

 

Wil je weten wat Aeffectivity voor hulp bij burn-out kan bieden, neem dan contact met ons op of meld je aan.