Wil je meer weten over jouw klachten?
Met stress is helemaal niets mis! Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid; je polsslag versnelt, je spieren spannen zich aan en ook je ademhaling wordt sneller en dieper. Het is de spanning die je voelt voor een examen, een optreden, een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. De adrenaline en andere stresshormonen zorgen hierdoor dat je optimaal presteert. Zodra de klus klaar is, gaat de spanning vanzelf weg. De eerste conclusie is dat spanning bij het leven hoort en gezond is.
Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je vervolgens geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld constant een te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanningen in je gezin. Het is ook belangrijk hoe je met de spanning omgaat. Van een te lange periode van teveel stress krijg je uiteindelijk lichamelijke en psychische klachten. Als je stress hebt en daar niet goed mee omgaat zorgt dat vervolgens voor overbelasting en uitputting. In het ergste geval kun je burn-out raken.
Bij stress en overspanning heb je eerst vaak ‘gewone’ klachten. Deze klachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. De een krijgt bijvoorbeeld buikpijn, een ander eczeem en een derde slaapt slecht. Duren de stress en overspanning lang of heb je geen tijd om te herstellen, dan worden de gevolgen uiteindelijk op steeds meer gebieden merkbaar en kan er sprake zijn van burn-out.
Bij een burn-out kun je last hebben van de volgende klachten:
Als je bij jezelf hebt geconstateerd dat je stressklachten inmiddels hebben geleid tot een burn-out, dan is het zaak om ‘gas terug te nemen’. Mocht je deze klachten ervaren op je werk, maak dan een afspraak bij de bedrijfsarts en probeer hierna een gesprek aan te vragen bij je leidinggevende. Bij wat lichtere klachten kun je eerst het advies krijgen om met een gezondere leefstijl te starten, waarbij regelmaat, rust, gezonde voeding en voldoende beweging helpen. Mochten de klachten ernstiger zijn en er inmiddels sprake lijkt te zijn van een burn-out of andere psychische problematiek, dan kan uiteindelijk een psychologische behandeling voor je klachten een goede stap zijn.
Er zijn diverse platforms die informatie geven over de kenmerken van een burn-out en wat je zelf kunt doen om deze aandoening te verhelpen of verminderen:
Herken je je in de klachten van een burn-out? Aeffectivity biedt professionele online hulp bij een burn-out.