Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

jan 22, 2021 | Blog, Psychische klachten

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten. Jongeren hebben het contact met vrienden en klasgenoten nodig om zichzelf te kunnen ontwikkelen. De gevolgen van alle maatregelen kunnen grote gevolgen hebben, zowel op de korte en lange termijn. Dit artikel gaat over het ontstaan van psychische klachten bij jongeren door een avondklok.

De meeste mensen in Nederland hebben moeite met alle maatregelen en in het bijzonder de avondklok. Tegelijkertijd is het percentage mensen dat het evengoed hiermee eens meer dan 50%. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking is zich ervan bewust dat we zo snel als mogelijk deze crisis achter ons moeten laten. Hierdoor willen mensen nog wel meemerken.

Verzet tegen de avondklok

De behoefte aan sociale contact is onder jongeren zo groot, dat de politie verwacht dat er weerstand en verzet ontstaat tegen de avondklok. “Op sociale media wordt hier veel gesproken en opgeroepen tot verzet”, zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Hij zegt dat het nog een flinke klus zal zijn om iedereen mee te laten werken.

Voor jongeren is het heel normaal en gezond om elkaar op te zoeken. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van hun identiteit, door gesprekken met leeftijdsgenoten en zich af te zetten tegen ouders, leerkrachten en ‘het gezag’. Het instellen van een avondklok maakt deze ontwikkeling heel lastig. Dit kan gemakkelijk leiden tot psychische klachten bij jongeren, juist door het instellen van deze zware maatregelen.

“De lockdown is voor jongeren relatief zwaarder dan voor ouderen. Gebrek aan structuur en contact kan voor deze groep desastreus zijn”, zegt hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie Eveline Crone.

De ontwikkeling van het brein

Tussen de leeftijd van twaalf tot vijfentwintig jaar zit het brein in een overgangsfase. Deze ontwikkeling maakt dat jonge mensen bezig zijn om een eigen plek in de samenleving te vinden. “Psychiatrische stoornissen zoals depressie of schizofrenie ontstaan vaak in deze periode”, zegt Crone. “Dit zal flinke gevolgen hebben en de effecten van de huidige lockdown zullen we als maatschappij op termijn moeten dragen.”

Onderzoek laat zien dat jongeren tijdens de eerste golf (vanaf maart 2020) meer last hadden van psychische problemen, zegt Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie. “Er is een toename zichtbaar van angstklachten, somberheid en we zien dat jongeren zich over algemeen minder prettig voelen. Ook 113 Zelfmoordpreventie ziet een toename in het aantal telefoontjes en ook de jeugdhulpverlening maakt melding van jongeren met zelfmoordgedachten.”

Károly Illy zegt dat dit komt door het gebrek aan fysiek contact. De kinderarts spreekt veel jongeren die het moeilijk vinden dat scholen gesloten zijn. “Op school is het over het algemeen veilig en onder meer leraren hebben vaak snel door met wie het minder goed gaat.” Zelf is hij lid van het OMT. “Ik ben medeverantwoordelijk voor het advies de scholen te sluiten. Ik sta achter dat besluit, maar het doet wel pijn.”

Experimenteren

Nu, in januari 2021, is het risico op psychische klachten bij jongeren door een avondklok toegenomen. Jongeren moeten de ruimte hebben om te experimenteren, regelmatig gekke dingen te doen of uit de ban te springen of hun stem te laten horen. Popma: “Je ontwikkelen als gezonde jongvolwassene kan niet in isolatie.” Oudere generaties vinden het lastig om te begrijpen waarom dit zo belangrijk is. “Wij kunnen dat toch ook niet?’, hoor je vaak. Dat is overigens altijd zo geweest, van generatie op generatie.” Volwassenen zitten in een andere levensfase en hebben hun identiteit veelal ontwikkeld. Ze hebben wat minder nodig om veelvuldig in contact te zijn met anderen, ook al kampen zij nu ook met behoorlijke eenzaamheidsklachten.

Crone ziet op dat jongeren op dit moment worden weggezet als een groep mensen die weinig boodschap heeft aan de coronamaatregelen. “Uiteraard ook bij de discussie over de avondklok. Dan wordt gezegd: jongeren komen nog samen, er zijn illegale feesten, etc. Het klopt dat jongeren nog steeds graag samenkomen en dat ook doen.. Maar tegelijkertijd wonen er drie miljoen jongeren in Nederland en de meeste jongeren doen dit niet.”

Hulp voor jongeren

Aeffectivity richt zich op de groep jongvolwassenen vanaf 18 jaar. Merk jij dat je last hebt van depressieve gevoelens of ben je toenemen angstig. Het is dan raadzaam om niet te lang te wachten met het zoeken van hulp. Maak je gevoelens en gedachten bespreekbaar met je vrienden en ouders en kijk of dit helpt. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je via de huisarts een verwijzing regelen en je aanmelden voor therapie.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33 jaar) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden bij zijn werkgever meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam of zijn werkplek in Utrecht.