Anorexia nervosa

Wat is anorexia en wat kun je er tegen doen?

Therapie behandeling van anorexia nervosa

Als je anorexia nervosa hebt probeer je uit alle macht af te vallen. Wellicht ga je daarom vasten, of heb je regelmatig last van eetbuien, maar probeer je het eten weer kwijt te raken door over te geven, laxeermiddelen te gebruiken of plaspillen of een klysma. Letterlijk betekent anorexia nervosa gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak. Maar dit is onjuist. Je hebt wel degelijk honger, alleen je probeert dat gevoel te onderdrukken. Je geeft er niet aan toe.

Anorexia nervosa geeft grote sociale, emotionele en lichamelijke beperkingen. Je emoties vlakken af, het niet willen eten geeft veel conflicten met je ouders of je partner, je zin in seks neemt af, je trekt je vaak terug in een isolement. De ondervoeding geeft allerlei lichamelijke klachten en je kunt er door doodgaan. De kans op doodgaan is vijf keer groter dan bij mensen zonder anorexia. De stoornis kan ook leiden tot blijvende arbeidsongeschiktheid.

Mensen krijgen nogal eens een andere eetstoornis. Mensen die eerst alleen maar vasten, krijgen later last van eetbuien; of ze krijgen boulimia, of een andere eetstoornis. De klachten waar je last van hebt:

  • je wilt niet meer wegen dan 85% van wat normaal is voor mensen van dezelfde leeftijd en lengte
  • je hebt een grote angst om aan te komen, terwijl je feitelijk al mager bent
  • je ontkent je lage gewicht en je hebt geen realistisch beeld van je eigen lichaam
  • je menstrueert niet meer en dat minstens 3 keer achter elkaar niet meer

 

Voordat je anorexia nervosa krijgt, heb je meestal al een tijd intensief aan de lijn gedaan. Het begint meestal als je 15 tot 25 jaar oud bent. Gemiddeld heeft iemand 4 jaar anorexia. Soms duurt het een paar maanden, maar soms wel tientallen jaren. Er is grote kans dat het terugkeert als je ooit eerder anorexia hebt gehad. Bij 1 op de 4 gaat het niet over. Een klein aantal overlijdt aan de stoornis (van elke 18 opgenomen cliënten is er na 10 jaar 1 overleden). Anorexia nervosa is vrij zeldzaam. Ongeveer 5600 mensen hadden het afgelopen jaar anorexia. Per jaar komen er 1300 bij en ongeveer evenveel genezen jaarlijks. Het aantal neemt dus niet toe. In het buitenland is dit niet anders.

Wat kun je tegen anorexia nervosa doen?

Nadat de diagnose anorexia nervosa is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. Bij anorexia nervosa is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, ook al is dat niet makkelijk. Als je langer wacht kan het verstoorde eetgedrag al wat hardnekkiger zijn en duurt de behandeling over het algemeen langer. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je anorexia nervosa af te komen.

De behandeling van de diagnose anorexia nervosa wordt gedaan door gespecialiseerde centra voor Geestelijke Gezondheidzorg. Aeffectivity helpt je het juiste centrum te vinden.

Wil je meer informatie hebben over anorexia nervosa, lees dan verder op:

De stichting anorexia en boulimia nervosa

Eetstoornissen.startpagina.nl

Mensen uit je omgeving kunnen informatie krijgen op:

Labyrint In Perspectief

De stichting anorexia en boulimia nervosa

Eetstoornissen.startpagina.nl