Acute stress stoornis

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Acute stress stoornis: welke klachten ontstaan na een trauma en wat kun je er tegen doen?

Acute stress stoornis

Bij een acute stress stoornis heb je een kenmerkende reactie en beleving van een traumatische gebeurtenis of ervaring. Je staat tijdens een traumatische gebeurtenis aan de grond genageld en beleeft de gebeurtenis alsof je naar een film kijkt. Er treedt verdoving op en op het moment van de gebeurtenis ervaar je een gebrek aan emoties. Wanneer je dit meemaakt terwijl je je in een brandend gebouw bevindt zal je niet vluchten. In de volksmond wordt dit een psychische shock genoemd. Nadat je bent ontsnapt aan het gevaar en weer bijkomt kunnen er hevige terugslagreacties optreden. Dan beleef je de emoties als het ware met terugwerkende kracht.

Wanneer zich een acute levensbedreigende gebeurtenis voordoet wordt het stressrespons-systeem geactiveerd. Dit bestaat uit drie natuurlijke reacties: vechten (het gevaar bestrijden); vluchten (het gevaar ontlopen); en bevriezen (doen alsof je dood bent). De ‘bevriesreactie’ ligt aan de basis van de acute stres sstoornis. Je wordt blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis en ondervindt ten gevolge daarvan onmiddellijk na de gebeurtenis verschillende symptomen. Klachten bij de acute stress stoornis zijn:

  • het gevoel van verdoving
  • onthechting of afwezigheid van emoties
  • verminderd bewust zijn van je omgeving (in een waas verkeren)
  • je ervaart je vertrouwde omgeving als vreemd, niet vertrouwd of onecht (derealisatie)
  • je ervaart jezelf of je eigen lichaam als vreemd, niet vertrouwd of onecht (depersonalisatie)
  • je kan bepaalde herinneringen, vooral over jezelf, niet terughalen (dissociatieve amnesie)

Herbelevingen dringen zich zeer vaak op, je bent bang, meer prikkelbaar en vermijdt prikkels die de herinnering aan het trauma oproepen.

Het verschil tussen de acute stress stoornis en de posttraumatische stress stoornis (PTSS) is de tijdsduur. Een acute stress-stoornis ontstaat binnen 4 weken na de gebeurtenis en duurt minimaal 2 dagen en maximaal 4 weken. Bij een PTSS duren je klachten langer dan 1 maand en kan de stoornis veel later ontstaan.

Wat kun je tegen acute stress stoornis doen?

Nadat de diagnose acute stress stoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt er in eerste instantie weinig gedaan. De acute stress stoornis gaat namelijk in principe vanzelf over. In het recente verleden was het beleid om direct wat te doen bij mensen die een trauma hadden meegemaakt. Het idee was door direct iets te doen of met een behandeling te starten, men het ontstaan van traumaklachten kon voorkomen. Tegenwoordig is de gedachte hierover bijgesteld en het advies veranderd. Door in de eerste weken goed voor jezelf te zorgen, de tijd te nemen de gebeurtenis te verwerken en dit de delen met belangrijke anderen, blijkt dat veel mensen de ervaring redelijk goed een plek kunnen geven. Mogelijk kan slachtofferhulp je in deze periode kort begeleiden.

Herken je je in de beschrijving van acute stress stoornis, probeer dan zoveel mogelijk bovenstaande tips na te leven. Mocht na 4 weken blijken dat de klachten niet zijn overgegaan, neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan voor behandeling. De diagnose acute stress stoornis is na 4 weken niet meer van toepassing. Er zal een intake worden gedaan om te kijken of er sprake is van een andere angststoornis of andere diagnose.

Lees hier verder voor meer informatie over de acute stress stoornis.