Posttraumatische stress

PTSS

Een aardbeving in Nepal. Oorlog in Syrië. Demonstraties in Egypte. Geweld in Congo.

Het lijkt wel of er geen plek op de wereld meer is waar je veilig kunt wonen. Zelfs onze nabije buren in Frankrijk werden eerder dit jaar opgeschrikt door geweld en gevaar. Wanneer je in een onveilig gebied woont kun je last krijgen van een posttraumatische stress en angstklachten. Dit kan vervolgens leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar wat is een posttraumatische stressstoornis? En hoe is het om als expat in een onrustig land te leven?

Posttraumatische stress

Leven in een onrustig gebied, of het nu gaat om natuurgeweld of oorlog, kan de nodige spanning met zich meebrengen. Wanneer je persoonlijk blootgesteld wordt aan een ernstige stressgevende situatie kun je last krijgen van posttraumatische stress. Dit kan gebeuren wanneer je wordt blootgesteld aan een levensbedreigende situatie, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Voorbeelden van dergelijke situaties zijn: – blootstelling aan agressie of bedreigingen (bijvoorbeeld overvallen, berovingen of martelingen) – oorlogen en gewapende conflicten – verkrachting of seksueel misbruik – natuurrampen (bijvoorbeeld overstromingen, aardbevingen of vuurgevaar)

Symptomen posttraumatische stressstoornis

Symptomen van PTSS zijn onder andere: herbelevingen aan de gebeurtenis, slaapstoornissen, spanningen en prikkelbaarheid. Je spreekt van een posttraumatische stresstoornis wanneer de klachten langer dan een maand aanhouden. Een psycholoog kan de diagnose posttraumatische stresstoornis stellen.

Behandeling PTSS

PTSS kan goed behandeld worden met online therapie. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hier. Misschien heb je zelf een heftige ervaring achter de rug en ben je benieuwd hoe anderen dit ervaren. Aeffectivity-psycholoog Wilko deelt zijn ervaring van het meemaken van de aardbeving in Nepal in zijn blog. Wil je meer informatie over PTSS of herken je de symptomen bij jezelf? Neem dan contact met ons op.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.